12 de des. 2010

IV MARXA NO COMPETITIVA

EL BLOC JOVE ES SUMÀ A LA IV MARXA NO COMPETITIVA PER LA IGUALTAT D’OPORTUNITATS DE LES PERSONES AMB DIVERSITAT FUNCIONAL



El passat diumenge 28 de novembre membres del Bloc Jove participaren a la IV Marxa no competitiva per la igualtat d'oportunitats de les persones amb diversitat funcional, baix el lema ja consolidat “Totes les persones som diferents. Totes les persones som iguals”, que va recorrer els carrers de Castelló de la Plana commemorant el 3 de desembre, Diada Internacional de les Persones amb Discapacitat. L’acte va ser organitzat per l'Associació de Diversitat Funcional Universitària (ADFU), amb el suport del Grup d'Investigació, Anàlisi i Treball sobre Discapacitat de la Fundació Isonomía de la Universitat Jaume I de Castelló.


A mès a mès del carácter festiu, l’acte aprofità com en edicions anteriors per reivindicar “l'autonomia social concebuda com el disposar de recursos humans, tecnològics i econòmics que permeten desenvolupar projectes de vida ajustats a les prioritats de la pròpia persona”, que en els casos d’homes i dones que manifesten una gran discapacitat resulten encara més imprescindibles per abastar l’objectiu mencionat adès. Tan mateix, creuen que “ès vital” que la Convenció Internacional sobre els drets de les persones amb discapacitat siga desenvolupat a travès de la plasmació en la legislació estatal i autonómica.


Altrament, es reivindicà l’acompliment de l’article 19 de la convenció qui garanteix “el dret a viure de forma independent i a la inclusió en la comunitat, a més d’assenyalar que les persones amb diversitat funcional hem de tenir l'oportunitat de triar el nostre lloc de residència i on i amb qui conviure, en igualtat de condicions amb la resta de la ciutadania, i no ens vegem en l'obligació de viure conformement a un sistema de vida no escollit”.


Així mateix, suggeriren a l’Estat espanyol la organització d’un congrès sobre discapacitat i drets humans, similar al que proximament acollirà Buenos Aires per segons les entitats organitzadores “analitzar la correcta adaptació de les disposicions que garanteixen la igualtat de tracte en l’exercici de la capacitat jurídica i observar les perspectives de l'impacte d'aquesta Convenció”.


Per altre costat, denuncien les retallades que tenen impacte en les partides dedicades a accions socials, com ho proven els fets esdevinguts en Estats suposadament civilitzats, qui en la opinió de la organització vulneren drets humans fonamentals.


Tot i que els governs han anunciat (no se sap si de forma sarcástica) l’augment en les despesess socials en 2011 , la marxa va reivindicar “que la ciutadania més desfavorida no siga, com sempre!, la principal víctima de les crisis i no es retrocedisca en l'avanç cap a l'exercici ple dels drets i deures”, ja que com tambè apuntaren els membres de les joventuts valencianistes, no es vol caritat, senzillament es reclama el que els correspon com a ciutadanes i ciutadans.


D’altra banda, el bloc Jove a travès de la secretaria d’igualtat coincideix amb la organització i les associacions en seguir treballant des dels principis que promou el model social de la discapacitat i des del Moviment de vida independent; fonaments en els quals s'inspira la Convenció Internacional sobre els drets de les persones amb discapacitat. Remarcaren la importància del segon paràgraf de l’article 1 de la convenció esmentada adès, on es reconeix que “la discapacitat és un concepte que evoluciona i que resulta, més que de la pròpia deficiència orgànica, de la interacció entre les persones amb deficiències i les barreres degudes a l'actitud i a l'entorn que eviten la seua participació plena i efectiva en la societat”.


Per últim, demanaren que el concepte sobre la diversitat funcional ha d’arribar al coneixement de la societat començant per la própia persona implicada, passant pel seu entorn, fins a les persones que ostenten capacitat de poder i els mitjans de comunicació. S’ha de reflectir en el quefer diari aquests canvis en la manera d'entendre la discapacitat.


Albert Miret Ballester.